Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 8 mai 2019

Romanul experienţei

Romanul experienței este un tip de roman care s-a impus în literatura română în perioada interbelică prin operele Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Camil Petrescu și Maitreyi, de Mircea Eliade. 
EXPERIENȚA stă la baza cunoașterii. Ea reprezintă aventuri personale ale ființei în viața socială, psihologică, pe baza cărora se produc acumulări de informații și transformări, având drept finalitate cunoașterea în planul general-uman. 
Pentru Mircea Eliade, experiența este condiția de exprimare a autenticității în artă. De asemenea, el consideră că scriitorii trebuie să exploreze , prin personajele lor, experiențele unice, decisive din perioada tinereții, care conduc la cunoașterea de sine.             TRĂSĂTURILE ACESTUI TIP DE ROMAN: 
- autenticitatea realizată prin inserarea unor pagini de jurnal, scrisori, articole de ziar; 
- subiectivitatea perspectivei narative; 
- personajul trăiește experiențe existențiale definitorii, cum ar fi: iubirea, prietenia, războiul, moartea.

duminică, 5 mai 2019

BALADA POPULARĂ - argumentarea apartenenței unui text literar la această specie literară



DEMONSTRAŢIE CĂ UN TEXT ESTE BALADĂ POPULARĂ


Balada popularã este o creaţie epicã ȋn versuri, ȋn care se povesteşte o ȋntâmplare din trecutul ȋndepãrtat, cu o acţiune simplã, la care participã un numãr mic de personaje, ȋnfãţişate de obicei ȋn antitezã, iar realul se ȋmpleteşte cu supranaturalul.
(titlul operei) este o baladã popularã, deoarece are toate trãsãturile acesteia.
În primul rând, ca orice creaţie popularã are caracter oral, anonim , colectiv şi sincretic.
 În al doilea rând, se remarcã trãsãturile unei opere epice: narator omniscient, personaje … (enumerarea personajelor) şi acţiune plasatã ȋn timp şi spaţiu. ……………………………….……………………     (rezumatul textului).
           În al treilea rând, personajele sunt construite pe baza antitezei, ilustrând două categorii opuse:protagonistul si antagonistul. ………………………………...………………….…………………………………...(prezentarea personajelor)
           În plus, ȋn text se remarcã elemente specifice operei de facturã popularã: … (cuvinte cu formã popularã, regionalisme, diminutive cu valoare afectivã, verbe şi forme pronominale la persoana a II-a singular şi plural, construcţii ȋn cazul vocativ, verbe la modul imperativ, interjectii, exclamaţii, interogaţii, proverbe şi zicãtori etc)
           În concluzie, argumentele menţionate susţin ȋncadrarea operei literare … ȋn specia baladei populare.

Persoane interesate

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *